Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
A cukor minden segédanyag nélkül kerül kiválásra a cukorrépából. A cukor a vegyileg legtisztább szénhidrát. A szénhidrát igen fontos anyag szervezetünk számára, mivel az energia legfőbb forrása. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a szervezetünkbe bevitt energia 50–55 %-át adja a szénhidrát, 10–15 %-át a fehérje, és 30–35 %-ot a zsír.
A cukrot az élelmiszeriparban nem csak édesítésre használják, hanem sűrítésre, tartósításra és állagjavításra egyaránt. Nincs még egy olyan élelmiszeripari alapanyag, melllyel a cukor valamennyi funkcióját helyettesíteni lehet.
A kristálycukor alapanyagát tekintve készülhet cukorrépából(főként Európában honos), valamint cukornádból (Európában, Ázsiában és Afrikában is honos) is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról, melyben az ajánlott napi cukorbevitelt maximum 50 grammban határozta meg. Ez nagyjából 12 teáskanál cukrot jelent.