Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Hozzávalók egy püspökkenyér sütőformához
Az élesztős tésztához
Az áfonyás sajttorta töltelékhez
Az élesztős tészta elkészítése
Először a száraz hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és egy kanállal összekeverjük. (Ha friss élesztőt használunk, egyszerűen belemorzsolhatjuk a tésztába.)
Ezután hozzáadjuk a vajat, a tojást és a tejet, majd egy kézi mixer tésztakampójával vagy konyhai robotgéppel kb. 10-15 percig gyúrjuk a hozzávalókat, hogy sima tésztát kapjunk. (A tésztának el kell válnia a tál oldalától és aljától.)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kezünkkel golyóvá formázzuk, majd visszatesszük a tálba, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
Az élesztős tésztát meleg helyen kb. 40 percig hagyjuk kelni. Jelentősen meg kell kelnie.
Az áfonyás sajttorta töltelék elkészítése
A krémsajtot a cukorral, a citromhéjjal, a búzadarával és az őrölt vaníliával kézzel összekeverjük.
Az áfonyás sajttorta Babka elkészítése
Egy kevés vajjal vagy sütőspray-vel kikenünk, majd kilisztezünk egy püspökkenyér sütőformát.
A megkelt élesztős tésztát lisztezett munkafelületen kb. 5 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk.
A krémsajtos keveréket egyenletesen elterítjük a tésztán, és a tetejére tesszük az áfonyát.
A rövid oldal mentén feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk. (Ha szétvágtuk őket, akkor láthatjuk a tölteléket)
A két szálat áttekerjük egymáson, összenyomjuk a végeket, és a babkát óvatosan az előkészített formába helyezzük.
A formát ismét letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 15 percig kelni hagyjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, felső/alsó sütéssel, és felverünk egy tojást egy kevés tejjel.
Az áfonyás sajttorta babkát egyenletesen megkenjük a tojás és a tej keverékével, majd az előmelegített sütő alsó harmadában kb. 45-50 percig sütjük. (Ha a babka teteje túl sötét lesz, fedjük le alufóliával, és fejezzük be a sütést)
Hagyjuk kihűlni, majd fordítsuk ki a formából, és azonnal fogyasszuk el.
Tipp: Az áfonyás sajttorta babka remekül szeletelhető és fagyasztható. Így mindig van kéznél valami finomság egy spontán nyári piknikhez.
Recept nyomtatás vagy megosztás