Mit egyen a kamasz? Praktikus tippek szülőknek
A serdülőkor egy igen fontos időszak a gyermekek, sőt az egész család életében, hiszen a nagyon intenzív testi és szellemi fejlődés mellett ekkor alapozódnak meg a későbbi életmód, azon belül is, táplálkozási szokások. A következő néhány praktikus tippel segítünk a kamaszok étrendjének összeállításában.
- Támogassuk a tiniket az egészséges táplálkozási szokások elsajátításában!
Bár a serdülők sokszor nagyon önállónak tűnnek, de a táplálkozással kapcsolatos döntések nem egyszerűek számukra A rendszeresen kihagyott főétkezések, a gyakran fogyasztott nassolnivalók, gyorséttermi ételek túlzott kalória-, zsír-, cukor és sóbevitelt eredményeznek, míg fejlődő szervezetünk elesik a számára fontos vitaminoktól, ásványi anyagoktól, rostoktól és egyéb létfontosságú anyagoktól.Minden nap kerüljön tej és tejtermék az asztalra!
Minden nap kerüljön tej és tejtermék az asztalra!
A kalcium fontos a csontok egészséges fejlődése szempontjából, melyben a serdülőkor kritikus időszak, hiszen a teljes csonttömeg 30 éves kor előtt épül fel. Kínáljunk a tiniknek három pohárnyi tejet, tejterméket, amely már fedezi a kalcium igény jelentős részét, illetve kiegészítve az egyéb forrásokkal megfelelő bevitelt eredményez.
- Rendszeresen szerepeljenek az értékes vasforrások az étrendben!
A vas egy fontos ásványi anyag, amely elengedhetetlen a tinik megfelelő agyműködéséhez, védekezőképességéhez. A vashiány gyakori jelenség serdülőkorban, mely főként azokat a lányokat érinti súlyosan, akik korlátozzák húsfogyasztásukat vagy teljesen elhagyják azt. A legfontosabb állati eredetű vasforrások a húsok (pl. borjú), illetve a belsőségek (pl. máj), a növényi források között említhetők például a leveles zöldségek és a vassal dúsított gabonapelyhek.
- Figyeljünk a táplálkozási zavarok kialakulására!
Serdülőkorban a fizikai megjelenésnek, a testtömegnek, a testképnek kiemelten nagy jelentősége van az önértékelés szempontjából. A testtel való elégedetlenség markáns eleme a túlsúly, emiatt elterjedt a diétázás, fogyókúrázás a tinik körében. A táplálkozási szokásokban bekövetkező hirtelen változás (pl. koplalás vagy kontrollálatlan evés), hirtelen nagymértékű fogyás, az étellel/kalóriákkal való túlzott foglalkozás, a szokatlanul intenzív testedzés, a depresszió vagy szociális elszigetelődés mind táplálkozási zavarok tünete lehet.
- Mutassunk példát!
A helyes életmód tanításának leghatékonyabb módja a jó személyes példa. A közös bevásárlás, főzés, a családi étkezések remek alkalmat teremtenek az egészséges szokások, a helyes választás megosztására, ráadásul a közösen elköltött étkezés növeli az összetartozás érzését és javítja a kommunikációt is.
- Gondoskodjunk tízórairól és uzsonnáról!
Üres gyomorral nagyon nehéz helyesen dönteni, ha ételről van szó. A rendszeres kis étkezések (tízórai és uzsonna) azonban hozzájárulnak a serdülők kalória és tápanyagigényének biztosításához. Íme néhány példa egy egészséges kisétkezésre:
– 1 pohár alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 pohár 100%-os gyümölcslé
– 1 db főtt tojás, 1 db teljes kiőrlésű kifli, gyümölcssaláta
– 1 kis pohár alacsony cukortartalmú gabonapehely aszalt gyümölcsökkel és magvakkal
– 1 pohár joghurtos gyümölcs smoothie, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
– 2 evőkanálnyi csicseriborsó krém (hummus), néhány szem korpás keksz
– Mini mozzarella golyók, koktél paradicsom, néhány szem korpás keksz
– Zöldségcsíkok (pl. sárgarépa, szárzeller, kaliforniai paprika), joghurtos mártogatós
– 1 kis tál só és zsírmentes pattogatott kukorica reszelt sajttal, 1 pohár 100%-os gyümölcslé
– 2–3 evőkanálnyi sovány túrókrém, néhány szem korpás keksz
– 1 pohár natúr joghurt teljes kiőrlésű gabonapehellyel vagy müzlivel
- Ne erőltessük az étkezést, ne büntessünk és jutalmazzunk vele!
Bár sokszor nehéz megállni, de az asztalnál zajló viták, az egyes ételek erőltetése visszaüthet. Biztosak lehetünk abban, hogy a jó személyes példa, a szelíd iránymutatás (pl. a közös főzésen, étkezésen keresztül), a kiegyensúlyozott családi menü felvértezi a gyerekeket az egészséges táplálkozás megvalósításához szükséges ismeretekkel, képességekkel, ami hosszú távon eredményre vezet.