Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
A száj egészségének jelentősége messze túlmutat a jó fogakon. A beszéd és a mosoly révén fontos szociális és kommunikációs eszköz, létfontosságú életfolyamatok, mint például a táplálkozás színhelye, továbbá védő szerepe van a környezeti hatásokkal és a fertőzésekkel szemben. Éppen ezért a száj egészsége alapvetően meghatározza életminőségünket és közérzetünket. A fogak és a szájüreg betegségei azonban világszerte és hazánkban is hatalmas tömegeket érintenek. A hazai statisztikai adatok szerint a hat éves gyermekek közel hatvan százalékánál már tettenérhetők ezek az elváltozások, a 12 éveseknek már több beteg foga is van, a 35–44 éves felnőtteknek átlagosan kb. 16 szuvas, hiányzó vagy javított foga van, a fogatlanság pedig a 65–74 éves korosztály több mint negyedét érinti.
A fogszuvasodás kialakulásának számos feltétele van: a fognak hajlamosnak kell lennie a fogszuvasodásra, rendelkezésre kell állnia a folyamatot elindító baktériumoknak, valamint olyan szénhidrátnak amit a baktériumok lebontanak és ezáltal sav keletkezik ami a zománc károsodásához vezet, továbbá elegendő időnek kell rendelkezésre állni ahhoz hogy az elváltozás (az ún. demineralizáció) végbemenjen.
A cukrokat nagyon sokszor hozzák összefüggésbe a fogszuvasodással. Azonban mára már nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a cukor, hanem számos egyéb szénhidráttartalmú élelmiszer (pl. a kenyér, gyümölcsök) is hozzájárulhat ahhoz hogy végbemenjen az elváltozás. Szintén tényként kezelhető, hogy az egyén viselkedése (pl. táplálkozási szokások, szájhigiénés gyakorlat) nagy szerepet játszik a fogszuvasodás létrejöttében.