Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
A lekvárkészítés során olyan rozsdamentes edényt érdemes használni, amelyet a gyümölcs-cukor keverék félig tölt meg.
Érdemes érett gyümölcsöket választani a lekvárkészítéshez. Ezeknek erősebb a zamatuk és kevesebb nedvességet tartalmaznak. A gyümölcsök legyenek frissek, érettek és kemények, de érdemes odafigyelni, hogy ne legyenek túl érettek, hiszen attól a lekvár folyóssá válhat.
A gyümölcs mennyiség mindig igazodjon a befőzőcukorhoz:
Cukor, pektin, citromsav optimális keveréke végett mindig a csomag teljes tartalmát fel kell használni.
Lekvárkészítés előtt sterilizálni kell őket. Mivel készre főzés után azonnal be kell tölteni a lekvárt, a teendő az alábbi:
Fontos: Az üveg betöltéskor még meleg legyen, semmiképpen sem hideg, mert a forró anyag betöltésekor megrepedhet.
Fontos: A fedél belső részét sterilizálás után már nem szabad megérinteni a csiramentessége végett.
A kemény gyümölcsöket robotgéppel vagy turmixban aprítsa, a puhákat vágja kis darabokra. A bogyós terméseket villával nyomkodja szét. Minél kisebb a gyümölcsdarab, annál rövidebb a főzési idő és megfelelőbb az előkészület.
A dzsemek és lekvárok főzési időtartama erősen függ a gyümölcs érettségi fokától és pektintartalmától. Bármilyen gyümölcsöt is választunk, legalább 5 percig főzni kell, hogy elérjük a megfelelő szilárdságot.
A főzési időt a forrástól számítjuk.
Főzés közben egy kis lekvárt cseppentünk egy hideg tányérra. Ha egyből megdermed, kész a lekvár.
A Befőzőcukrot hideg gyümölccsel ajánlott összekeverni, különben a lekvár túl hamar kocsonyásodik.
A lekvár főzése során képződő hab nem befolyásolja a lekvár minőségét, azt azonban az üvegbe töltés előtt érdemes eltávolítani.
A lekvárt mindig fedő nélkül főzzük. A kész lekvárok megfelelő tárolási hőmérséklete 4–12 °C.
Zöldség és gyümölcs minőségének megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy a fagyasztás gyorsan történjen, ne képződhessenek jégkristályok, amelyek a sejtszerkezetet rombolják. A helyes eljárás:
Egy egyszerű módszer, hogy a virágokból és gyógynövényekből (mint például a bodza, a menta, a citromfű, a zsálya stb.) gyorsan finom szörpöket készítsünk, amely szinte bármihez alkalmazható, majd ízlés szerint változtathatató: