2018. november 23.

Állásajánlat

A Magyar Cukor Zrt. Magyarország piacvezető cukoripari vállalata, az egyedüli, amely gyárral is rendelkezik az országban. Koronás Cukor termékcsaládunk tagjai a legismertebb cukortermékek a magyar háziasszonyok körében, ami egyrészről a magas termékminőségnek, másrészt a széles termékválasztéknak is köszönhető. Dolgozóink kiváló teljesítményéért cserébe vonzó csomagokat kínálunk, amelyek a béreken felül számos egyéb juttatást tartalmaznak.


A Magyar Cukor Zrt.
Csomagolóüzemi műszakvezető-lakatos
munkatársat keres az ország egyetlen cukorgyárába.

 

Feladatok:

 • Műszakvezetőként irányítja a műszakba beosztott gépkezelőket, silókezelőket és targoncavezetőket
 • Műszak termelésének koordinálása
 • A csomagolóüzem és silók területén található gépek, műszaki berendezések javítása, karbantartása
 • A termelés függvényében üzemelő gépek beállítása, kenése, üzembetartása, felügyelete
 • A karbantartáshoz és javításhoz szükséges anyagok, alkatrészek megrendelésére javaslatot tesz
 • Műszak termelésének megfelelő dokumentálása, annak ellenőrzése

Elvárások:

 • Szakmunkás bizonyítvány
 • Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat
 • Három műszakos munkarend vállalása, akár hétvégén is (munkarend függvényében)

Amit kínálunk:

 • Versenyképes alapbér + magas műszakpótlék
 • 13. havi fizetés és plusz egyhavi prémium egyéni teljesítmény függvényében
 • Állandó, stabil munkahely
 • Magas béren kívüli juttatások
 • 24 órás csoportos balesetbiztosítás

Munkavégzés higiéniailag tiszta övezetben, védőruházatban.
Nyelvismeret nem szükséges.

 

Adatkezelési tájékoztatónkat a koronascukor.hu ’Adatvédelem’ menüpontjában találja.

Amennyiben álláshirdetésünk felkeltette érdeklődését, és megfelel az elvárásoknak, küldje el fényképes önéletrajzát az allas@agrana.com e-mail címre.

 

 

2018. október 26.

Történetek a Kaposvári Cukorgyárból (3. rész)

Magyarországon a kristálycukor gyártás ma ismert technológiája csak 1888 után alakult ki. Ekkora a gyáripar megerősödésével számos cukoripari gép kifejlesztése valósult meg, melyek alkalmazása az egyes cukoripari érdekeltségi körökön belül gyorsan elterjedt. Háttérbe szorult a kézimunka-igényes cukorsüvegek előállítása, a centrifugákban keményre centrifugált cukor aprítása. A centrifugákban alkalmazott sziták fejlődésével szépen omló egyedi kristályok tömegét lehetett nyerni, így a falapátos cukorürítés (rámolás) a késztermékeknél már szép fehér, bár még felületükön nagyobb nedvesség tartalmú 2-3 mm nagyságú cukorkristályokat eredményezett. Ezek a kristályok szárítás, rázógépeken történő osztályozás után már méret szerint is szétválaszthatók voltak.

A kristálycukor térhódítása után a zsákos töltéssel egyszerűsödött a csomagolás. Egy 1903-as – később évtizedekig érvényben levő – pénzügyminisztériumi utasítás részletesen előírta a cukorfajták csomagolásához alkalmazható anyagfajtákat, a zsákok és dobozok típusait és meghatározta a forgalomba hozható termékek egységtömegét is. Az 1888-as cukoradó törvény a gyáraknak előírta a változatlan minőséget szavatoló állandó védjegyek kötelező használatát. A védjegyeket bejegyezték a Kereskedelmi és Iparkamaránál és azok oltalom alatt álltak.

A magyar cukoripar aranykorának (1888-1914) fő termékfajtái:

Süvegcukor: a XX. század fordulójáig cukrot elsődlegesen ilyen formában forgalmazták, majd a háztartásokban cukortörővel darabolták fel. Előállítása során a 95-99 fokos finomított fehér cukorpépet előbb a hűtőüstbe, majd süvegformába öntötték. A hűtés folyamata alatt a kristályok összenőttek, a cukor megkeményedett. Ezután egy likernek nevezett hideg cukoroldatot öntöttek a formákba és centrifugálással távolították el a maradék szörpöt. A még nedves süvegcukrot szárítókamrákban, cukorfaragókon és körfűrészeken készítették elő a csomagolásra.

Melisz: a süvegekből kifolyó tiszta szirupból készített süvegcukor.

Farin: a kevésbé tiszta szirupból készült cukor őrölt változata.

Pilé: a szabálytalan törésű, fehér, darabos cukor, melynek készítéséhez a cukorsüvegeket még nedvesen darabokra törték, vagy a tisztított töltőanyagból közvetlenül centrifugálás után kapták.

Kockacukor: a centrifugákból kapott tisztított cukorból lemezeket sajtoltak, amit a vágógépek apró kockákra vágtak.

Kristálycukor: a vastag lé óvatos befőzése és a vacuumban kikristályosodó tömeg tisztítása utána kapták.

Homokcukor: a kristálycukor aprószemű változata.

Kandis: a vacuumban bepárologtatott cukoroldatot 8-10 napig olyan edényben hagyták kristályosodni, melyben fonalakat feszítettek ki.

Magyar Cukor Zrt.

2018. október 26.

Történetek a Kaposvári Cukorgyárból (2. rész)

Az 1894 szeptemberében üzembe helyezett kaposvári cukorgyár kezdetben csak nyers- és homokcukrot gyártott. 1898-ban új kristályosító rendszert szereltek be, amely országos viszonylatban is jelentős újításnak számított. A napi répafeldolgozó kapacitás 1901-re megduplázódott, elérve az 1000 tonnát. 1923-ban megépült a finomító üzem és az akkori igényeknek megfelelő korszerű erőtelep, rá egy esztendőre elkezdődött a kockacukorgyártás is.

1929-ben indult közel 2 millió pengő értékben a következő nagyberuházás, amely két év alatt valósult meg. Megnagyobbították a főépületet, korszerűsítették a diffúziótelepet, új répavágókat szereltek be, bővítették a mészkemencét, átépítették a kazánokat. Az erőtelepen 3 gőzturbina biztosította a gyárban telepített 118 villamos motor működését. Ekkorra a gyár répafeldolgozó kapacitása napi 1600-1700 tonnára bővült.

A gazdasági világválságot követően a Mezőgazdasági Ipar Részvénytársaság (MIR) a cukorgyár területén létrehozott egy szénsavgyárat is, majd 1934-ben ugyanitt megépítette a kezdetben paradicsomot és paprikát feldolgozó Hélios Konzervgyár Kft. üzemét is. A MIR 1938-ban megvásárolta a kaposvári Erzsébet gőzfürdőt és műjéggyárat.

A cukorgyár első főigazgatója Kladnigg Alajos volt, aki több mint négy évtizedig, 1936-ig vezette az üzemet. Kladnigg vegyészmérnöki diplomáját Grazban szerezte. 1893-ban került Kaposvárra, az ő irányítása mellett indult meg a cukorgyár építése. Szakmai tudása, átlagon felüli munkabírása, innovatív szemlélete miatt nagy tisztelet övezte munkatársai körében. Emellett a helyi közösségi élet meghatározó személyisége is volt. Legényegyletet, dalárdát hívott életre, jelentős érdemei voltak a Hősök templomának megépítésében. A pápa a katolikus egyház érdekeiért kifejtett tevékenységéért a Nagy Szent Gergely-rend parancsnoki lovagkeresztjét adományozta neki. Kladnigg 1942-ben hunyt el, a kaposvári Hősök templomának kriptájában nyugszik.

Magyar Cukor Zrt.

2018. október 26.

Történetek a Kaposvári Cukorgyárból

Szeptember 20-án kezdte 125. répafeldolgozási kampányát a Kaposvári Cukorgyár, az ország egyetlen cukorgyára. Méltán lehetünk büszkék a somogyi megyeszékhely több mint 220 főt foglalkoztató üzemére, amely a közkedvelt Koronás Cukor termékek gyártója. Szeretnénk, ha fogyasztóink a kampány időszakában itt olvasható írásainkon keresztül megismerkedhetnének a gyár történetének egy-egy érdekes fejezetével. Segítségünkre lesz dr. Borbély Ákos, Monori Zénó, valamint Tömördi Máté ”Volt egyszer egy cukoripar” című könyve, amely a magyarországi cukorgyártás két évtizedét karolja fel.

A kaposvári cukorgyárat az iparág legdinamikusabb fejlődési periódusában (1888-1900 közötti időszakban) alapították. Alapítója a Mezőgazdasági Ipar Részvénytársaság (MIR), amelynek többségi tulajdonosa a Magyar Általános Hitelbank volt. A MIR-t azzal a szándékkal hívták életre alapítói 1890-ben, hogy mezőgazdasági bérletekkel, valamint cukorgyárak alapításával mezőgazdasági-ipari vertikumot hozzanak létre. Az alapítandó gyár helyéül a termékeny Kapos-völgye jött számításba, ahol biztosítottnak látszott a megfelelő mennyiségű és minőségű cukorrépa termelése. Bár a térség ideális középpontjában Dombóvár feküdt, számos szempont miatt végül a megépítendő gyár helyéül Kaposvárt választották. A növekvő cukorrépa szükségletet csak nagyüzemi viszonyok között lehet biztosítani és a Délkelet- Dunántúlon a Somogy megyei nagybirtokosok voltak számszerű fölényben. Másrészt ebben az időben a gyárak cukorrépa területének jelentős részét az üzemek által bérelt ún. bérgazdaságok adták. Somogy megyében erre legalkalmasabbnak az Eszterházy hercegi hitbizomány 23 ezer hektárnyi területe bizonyult, amelyet a MIR 1890-ben 25 évre bérbe is vett és ezáltal az a cukorgyár bázisgazdaságává vált. A Kaposvár melletti döntésben személyes motívumok is közrejátszottak. A Magyar Általános Hitelbank akkori elnöke, Pallavicini Ede őrgróf a Somogy megyei Mosdósi kastélyban tartózkodott, így érthető volt kaposvári orientálódása. A gyár építési munkálatai 1893-ban kezdődtek és egy évre rá már meg is kezdte működését. Az 1994-es kampány során 2244 hektárról érkezett cukorrépa Somogy, Tolna, Baranya és Fejér megyéből.  A cukorrépa átlagtermés 16,67 tonna volt hektáronként. A cukorgyár az első kampány során 77 napot üzemelt, átlagosan naponta 500 tonna cukorrépa került feldolgozásra. Ezzel útnak indult egy 125 éves történet, amely a mai napig is töretlenül tart a somogyi megyeszékhelyen.

Magyar Cukor Zrt.

2018. október 14.

Állásajánlat

 

 

A Magyar Cukor Zrt.
cukorsiló operátor
munkatársat keres az ország egyetlen cukorgyárába.

 

Feladatok:

 • A termelés függvényében a cukorsilók területén a cukorellátó vonalak indítása, cukor manipulálása.
 • Számítógépes folyamatirányítási rendszer kezelése, üzemeltetése.
 • Ömlesztett cukorkiadás lebonyolítása az utasításoknak megfelelően. Ellenőrzi a szállítójárműveket, aláírásával igazolja az élelmiszerbiztonsági és minőségügyi megfelelőséget.
 • Az üzemelő gépek és környezetük tisztántartása.

Előnyt jelent:

 • Érettségi/szakmunkás bizonyítvány
 • Érvényes targoncavezetői engedély
 • Hasonló betanított munkakörben szerzett tapasztalat

Amit kínálunk:

 • Versenyképes alapbér + magas műszakpótlék
 • 13. havi fizetés és plusz egyhavi prémium egyéni teljesítmény függvényében
 • Állandó, stabil munkahely
 • Magas béren kívüli juttatások

Elvárások:

 • Három műszakos munkarend vállalása, akár hétvégén is (munkarend függvényében)

Munkavégzés higiéniailag tiszta övezetben, védőruházatban.
Nyelvismeret nem szükséges.
Nem: férfi.

Adatkezelési tájékoztatónkat a koronascukor.hu ’Adatvédelem’ menüpontjában találja.

Amennyiben álláshirdetésünk felkeltette érdeklődését, és megfelel az elvárásoknak, küldje el fényképes önéletrajzát az allas@agrana.com e-mail címre.

 

 

2018. szeptember 16.

Állásajánlat

 

 

A Magyar Cukor Zrt.
gépkezelő cukorcsomagoló
munkatársat keres az ország egyetlen cukorgyárába.

 

Feladatok:

 • A termelés függvényében üzemelő gépeken cukorcsomagolási feladatok végzése.
 • A gépek alapszintű beállítása, üzemben tartása, felügyelete a munkautasításokban előírtak szerint.
 • Az üzemelő gépek és környezetük tisztántartása.
 • A tömegellenőrzések, fémdetektor és késztermék jelölések ellenőrzése.

Előnyt jelent:

 • Érettségi/szakmunkás bizonyítvány
 • Hasonló betanított munkakörben szerzett tapasztalat

Amit kínálunk:

 • Versenyképes alapbér + magas műszakpótlék
 • 13. havi fizetés és plusz egyhavi prémium egyéni teljesítmény függvényében
 • Állandó, stabil munkahely
 • Magas béren kívüli juttatások

Elvárások:

 • Három műszakos munkarend vállalása, akár hétvégén is (munkarend függvényében)

Munkavégzés higiéniailag tiszta övezetben, védőruházatban.
Nyelvismeret nem szükséges.
Nem: nő/férfi.

Jelentkezés az allas@agrana.com e-mail címen.

Adatkezelési tájékoztatónkat a koronascukor.hu ’Adatvédelem’ menüpontjában találja.

 

 

2018. július 31.

A Koronás Jótett Program új állomása

A Koronás Jótett Programon belül ismét egy szuper programon vehettünk részt, egy rendkívül kedves társaság kíséretében!

https://koronascukor.hu/jotett/jotetteink

2016. január 26.

Amire büszkék vagyunk: 2015 novemberében A hónap beruházója a Magyar Cukor Zrt.

Az ország egyetlen cukorgyárában megvalósított, több mint 7 milliárd forintos beruházásoknak köszönhetően tavaly decemberben átvehettük A hónap beruházója díjat Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, a díj alapítójától.

„Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően már van esély arra, hogy a kaposvári cukorgyár megőrizze hazai vezető pozícióját a 2017-es kvótaeltörlés után várhatóan kiéleződő piaci versenyben. Mindezek mellett az a tény, hogy a cukorgyár mindig is egyértelműen támogatta az áfavisszaélések elleni fellépésünket, megmutatja, hogy ezekkel valóban a becsületesen működő vállalkozások érdekeit védi a magyar kormány – tette hozzá a tárcavezető.”

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-vallalkozasbarat-kormanyzati-politika-segiti-a-magyar-cegeket
2015. május 4.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BIOGÁZ FEJLESZTŐ NONPROFIT KFT 

SAJTÓKÖZLEMÉNY BIOGÁZ-TISZTÍTÓ BERENDEZÉSSEL BŐVÜL A KAPOSVÁRI BIOGÁZ FEJLESZTŐ MEGÚJULÓ ENERGIÁKAT FELHASZNÁLÓ PROJEKTJE

Hazánk egyetlen működő cukorgyára, a Kaposvári Cukorgyár szakemberei célul tűzték ki, hogy néhány éven külső energiaigény felhasználása nélkül végzik a termelést. A célkitűzések megvalósítására létrehozott projektcég, a Biogáz Fejlesztő Nonprofit Kft. több ütemben megépítette a melléktermékek és zöldhulladékok feldolgozására használt telephelyét. A projekt újabb elemeként biogáz-tisztítótelep megépítését kezdték el. A megújuló energiákat hasznosító beruházás összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből több mint 500 millió forint uniós támogatás.

A Magyar Cukor Zrt. (MC) a kaposvári Cukorgyár területén 2007-ben helyezte üzembe két – teljes mértékben saját kutatások alapján kifejlesztett – egyenként 12 000 m³ térfogatú biogáz-reaktorát. A termelésbe lépett berendezésekkel szerzett nagyüzemi tapasztalatokra alapozva a stratégiai cél elérésére az MC további, egymástól független három projekt megvalósítását határozta el. A fejlesztések lebonyolítására, majd üzemeltetésére az MC Zrt. és tulajdonosai létrehozták a Biogáz Fejlesztő Kft-t (BF) mint projektcéget. A vállalat céljait támogatja az Európai Unió is, a fermentorok megépítését követően a BF sikeresen pályázott a biogáz-tisztítóberendezés megvalósítására. A beruházás keretében egy nagy kapacitású tisztítóblokk épül, amely a nyers biogázt dolgozza fel, és alakítja át a földgázhálózatba bekapcsolható biometánná.

A projekt megvalósítási költsége 1 006 900 000 forint, amelynek felét, 503 450 000 forintot a KEOP 4.10.0/C/12 pályázaton elnyert EU-támogatás biztosítja. A kampányon kívüli időszakban (január–augusztus hónapok) előállított biometán mennyisége 5 millió m³.

További információ:
Inverd Kft.
csillag.peter@inverd.hu
2014. november 4.

Elindul a Koronás Cukor Facebook oldala!

Tippek, trükkök, praktikák, megannyi különleges recept és természetesen sok-sok játék, ajándék vár minden kedves követőnkre! Tartsatok hát velünk, hívjátok ismerőseiteket is, és édesítsük meg együtt a mindennapokat!

Kövess minket Facebookon!